top of page

מה סימנתי לראות השנה בפסטיבל הקולנוע ירושלים

10 יולי 2017, 10:00 | טל רז

פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים (JFF) יתקיים השנה בפעם ה- 34, בין התאריכים 13-23 ביולי 2017, בסינמטק ירושלים ובאתרים נוספים ברחבי העיר. במהלך הפסטיבל יוקרנו למעלה מ-200 סרטים לצד מגוון רחב של אירועים ומפגשים עם יוצרים מהארץ ומהעולם וסדנאות מקצועיות לתעשיית הקולנוע המקומית. 

 

הסרט "יוצא מן הכלל"(Redoubtable) יפתח את הפסטיבל בהקרנה שתתקיים בבריכת הסולטן תחת כיפת השמיים במעמד הבמאי מישל הזנוויציוס והשחקן לואי גארל. 13.07.17 בשעה 20:00

 

 

 

 

 

 

תכנית הפסטיבל מחולקת השנה ל-16 קטגוריות הכוללות 4 תחרויות עיקריות- תחרות בינלאומית, תחרות ישראלית, תחרות עלילתית ותחרות תיעודית, קולנוע בינלאומי וקולנוע ישראלי קצר, מקבץ של הקרנות מיוחדות, סרטי ביכורים, מאסטרים, פנורמה, סינמאניה, גאלה, סרטי אמנות והקרנות מיוחדות. בנוסף, הפסטיבל יקיים תחרויות קולנוע ניסיוני ויעניק פרסים כגון "ברוח החופש" - פרס לסרטים המתמודדים עם החיפוש הבלתי מתפשר אחר חופש ביטוי ודיבור, זכויות אדם ומודעות חברתית ופרס "החוויה היהודית" העוסקת בשאלות של היסטוריה וזהות יהודית. 

 

אורחים מיוחדים: קלוד לנצמן, מישל הזנוויציוס, לואי גארל,סרז' טוביאנה, דן פיינרו, פיליפ גארל והמפיקה קרולין דראוס, השחקנית וסילינה מאקובצבה, פרנץ טורוק, קלוטילד קורו,היינץ אמיגהולץ, פיליפה גמראנו-ברבוסה.

 

אירועים מיוחדים: אירוע הפתיחה בבריכת הסולטן, הקרנות פתוחות לקהל הרחב ב-8 שכונות בירושלים של סרטים מתוך הפסטיבל, פאנלים וכיתות אמן (*שוות במיוחד*)- באתר הפסטיבל, פרויקט "הרבעים" שמזמין ארבעה במאים בינלאומיים (טוד סולונדז, אנה מוילארט, מוחסן מחמלבאף וארסינה חנג'יאן) לכתוב ולביים סרטים קצרים בעיר העתיקה בירושלים - ברובע היהודי, המוסלמי, הנוצרי והארמני.

 

המלצות: סרט "עז כמו עכשיו" בבימויו של ז'ואאו מוריירה סאלס הוקרן בפסטיבל דוקאביב האחרון, אכתוב עליו את המלצתי ואתייחס בהמשך.

 

אכזבות: שלא כללו השנה בתכנית הפסטיבל את הסרט החדש של יורגוס לנטימוס (שיני כלב) - The Killing of a Sacred Deer שהוקרן בפסטיבל קאן האחרון.

 

להלן הסרטים שסימנתי כמעניינים וחשובים, אתייחס לכל קטגוריה בנפרד. אוסיף ואומר כי תחרות 'מאסטרים' נראית השנה מעניינת ומושכת במיוחד. 

1. מאסטרים

 

24 פריימים

בימוי: עבאס קיארוסטמי

עבאס קיארוסטמי (1940-2016) היה במאי, תסריטאי, צלם ומפיק קולנוע איראני. נחשב לאחד מבמאי "הגל האיראני החדש". סרטיו של קיארוסטמי נפסלו להקרנה על ידי ממשלת איראן במשך שנים רבות. ב-2003 היה "עשר" לסרט הראשון בבימויו שהוקרן בישראל. מוטיבים חוזרים בעבודתו של קיארוסטמי כוללים בחירה בילדים לדמויות ראשיות, נרטיב סיפורי המזכיר סרטים תיעודיים, סיפורים המתרחשים בכפרים, ושיחות המתנהלות בתוך מכוניות המצולמות במצלמות המקובעות בתוך גוף המכונית. הוא גם ידוע בשימושו בשירה איראנית קלאסית ומודרנית בדיאלוגים, בשמות ובנושאים של סרטיו. יצירותיו המוכרות ביותר כוללות את "טרילוגיית רעידת האדמה" (או "טרילוגיית קוקר"), "טעם הדובדבן"- שזיכה אותו בפרס דקל הזהב, ו"הרוח תישא אותנו".

 

הפרויקט האקספרמנטאלי האחרון של קיארוסטמי "24 פריימים" (2017) יוצג השנה במסגרת הפסטיבל. יצירה פיוטית ומרגשת הנפרשת על פני 24 פרקים שכל אחד מהם מורכב מתצלום או ציור שסביבו יצר קיארוסטמי התרחשות כלשהי בשלל אמצעים קולנועיים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אני לא מאדאם בובארי

בימוי: פאנג שיאוגנג

פנג שיאוגנג, מגדולי הקולנוענים באסיה כיום, מגיש סאטירה נוקבת שגרפה את הפרס הגדול ואת פרס השחקנית בפסטיבל סן-סבסטיאן. "אני לא מאדאם בובארי" הוא סטירה חברתית נוקבת וחוויה חזותית נדירה, המגוללת את סיפורה של לי שואליאן, בת כפר שהחליטה, בעצה אחת עם בעלה, להתגרש כדי שכל אחד מבני הזוג יקבל דירה משלו, אבל גילתה לתדהמתה, שמיד אחרי הגירושים הפיקטיביים לכאורה, בעלה נשא לעצמו אישה אחרת, השאיר אותה עגונה ואף הוציא דיבתה ברבים כאילו היא אישה קלת דעת שבגדה בו.  היא מתעקשת להחזיר לעצמה את שמה הטוב ונדרשת, לשם כך, להתעמת עם ביורוקרטים מכל הסוגים, ברמות השונות של החברה הסינית. אחרי עשר שנות מאמצים שאינן נושאות פרי, היא לומדת להכיר את הצביעות ההפכפכה של הממסד וכל אלה שמנהלים אותו. 

 

אני ושלך

בימוי: הונג סאנג-סו

האוטר הקוריאני הנערץ, הונג סאנג סו (Yourself and Yours), מתכתב עם "תשוקה אפלה" של לואיס בוניואל ומגיש מעשייה קולנועית שנונה ואבסורדית על גבר החושד כי בת זוגו מתהוללת בלילות עם גברים אחרים, עד שמתבהר כי נקלענו למשחק של כפילות. זוכה פרס הבימוי בסן-סבסטיאן.

 

מאהב ליום אחד 

בימוי: פיליפ גארל

הסרט החדש של פיליפ גאל הוקרן בפסטיבן קאן האחרון ומגולל את סיפורה של צעירה פריזאית לאחר פרידה פוגשת את מאהבתו הצעירה של אביו, סטודנטית בת גילה.

 

 

 

 

 

 

 

נפאלם

בימוי: קלוד לנצמן

סרטו החדש של קלוד לנצמן, שהוקרן בבכורה בפסטיבל קאן האחרון, לוקח אותנו אל קוריאה-הצפונית, אל שנת 1958, אל מפגש אקראי אך משנה חיים בין גבר צרפתי צעיר לבין אחות מבית החולים של הצלב האדום בפיונגיאנג.

 

נפש עדינה

בימוי: סרגיי לוזניצה

אשה המקבלת חבילה שמיועדת לבעלה הכלוא מחליטה לנסוע לבית הסוהר המרוחק ונקלעת לאודיסאה אבסורדית בלב המאפליה הרוסית. סרטו החדש של סרגיי לוזניצה הוא אלגוריה נוקבת על רוסיה של ימינו – יצירה שאפתנית, תובענית ומתגמלת כאחד.

 

אתה ושלך

בימוי: הונג סאנג סו

 

2. תחרות תיעודית

 

המוזיאון

בימוי: רן טל

המוזיאון הוא סרט שמתבונן על מוסד התרבות החשוב בישראל. במשך כשנה וחצי אסף הבמאי רן טל חומרים משגרת יומו של מוזיאון ישראל, מוסד שמבקש לשקף וגם לעצב את התרבות הישראלית.

 

ממערב לירדן

בימוי: עמוס גיתאי

ישראלים ופלסטינים המסרבים לקבל את הבלתי מתקבל על הדעת ומנסים בכל מאודם לגבור על הכיבוש ועל השלכותיו. התוצאה היא יצירת תעודה סוחפת המישירה מבט אל מציאות מורכבת במיוחד.

 

3. תחרות עלילתית

 

אוויר קדוש

בימוי: שאדי סרור

לאדם, יש תארים ואמביציה, אבל כערבי נוצרי תלויה מעל ראשו גם תקרת זכוכית עבה. מפגש עם כומר מהוותיקן, רוברטו, המטייל עם קבוצות צליינים בעיר, מוליד במוחו סטארט-אפ גאוני: למכור לתיירים בקבוקי אוויר קדוש.

 

משפחה

בימוי: רוני קידר

שחקנים: אלי דנקר, יבגניה דודינה, רוני קידר, חן יאני, אריה הספרי

רוני קידר ((ג׳ו ובל, סופעולם) משרטטת דיוקן משפחתי לא אידאלי וקשה. הסרט מגולל את סיפורה של לילי ברוק, צלמת צעירה שגדלה בסביבה משפחתית פתולוגית וקשה- אב שאינו רוצה בנוכחותה, אם שאינה מכורה לכדורים, אחות חסרת מצפון ואח שרוצה להיכנס איתה למיטה. לילי מוצאת עצמה בסלון הבית, בוהה בארבע גופות שרצחה. היא מגיעה לפסיכולוגית שלה כדי לדון במה שעשתה. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. אמנות בצומת

 עז כמו עכשיו

 בימוי: ז'ואאו מוריירה סאלס

 

עז כמו עכשיו (In the Intense Now) הוקרן בפסטיבל דוקאביב האחרון. סרט קצת מאתגר ולא פשוט. מדובר ב-127 דקות של פוטאייג' וצילומי וידאו אישיים, ערוכים היטב ומלווים בקריינות אישית של הבמאי.ז'ואאו מוריירה סאלס משחזר באופן פיוטי, רגיש ואישי מאוד זיכרונות ילדות דרך צילומי וידאו שאמו צילמה בעת ביקורה בסין ב- 1968, ועל רקע 3 מהפכות ששררו בעולם- מרד הסטודנטים בצרפת, הפלישה הסובייטית שרמסה את האביב של פראג, והמהומות בברזיל. שילוב יפהפה של קטעי ארכיון, צילומי וידאו ביתיים ואמנותיים, ראיונות וקריינות.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

תחבורה ציבורית לסינמטק ירושלים: 34,7,8,18,71,72,74,77,38

דף הפייסבוק- לוח טרמפים לפסטיבל הקולנוע ירושלים

https://www.facebook.com/events/1454053187982804/

redoubtable6_newsize.jpg
MV5BMjEzMTg2MDc3NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTk0
18423009_10154833791884608_5048210624257
bottom of page