פסטיבל הקולנוע ירושלים 2018 (JFF)
18 יולי 2018, 08:00 | טל רז
פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים (JFF) יתקיים השנה בפעם ה- 35, בין התאריכים 26.07-05.08.2018 בסינמטק ירושלים ובבתי קולנוע נבחרים ברחבי העיר. אירועי הפסטיבל כוללים השנה מפגשים עם יוצרי קולנוע מובילים מן הארץ והעולם וסדנאות מקצועיות בתחום הקולנוע, בכורות ואירועי חוצות בכל העיר.
הסרט הישראלי "הבלתי רשמיים" (The Unorthodox) של הבמאי אלירן מלכה (יוצר הסדרה "שאבבניקים") יפתח את הפסטיבל בהקרנה שתתקיים בבריכת הסולטן תחת כיפת השמיים בנוכוחות הבמאי. "הבלתי רשמיים" היא דרמה קומית שמתרחשת בישראל בשנות השמונים. העלילה מגוללת את סיפורו של בעל בית-דפוס ירושלמי שמחליט להקים רשימה מזרחית חרדית שתרוץ לעיריית ירושלים, ויחד עם שני חברים נוספים, וכנגד כל הסיכויים, הם מצליחים להיכנס לעירייה, רק שמאותו הרגע, הכל משתבש.
26.07.18 בשעה 20:00.
סרט הנעילה של הפסטיבל הוא "אי הכלבים" (Isle of Dogs), סרט אנימציה מסוג "סטופ מושן", של הבמאי האמריקאי וס אנדרסון ("מר שועל המהולל","מלון גראנד בודפשט"). עלילת "הסרט מתרחשת בעיר מגאסאקי (Megasaki) שביפן. אטרי יוצא עם חמישה כלבים נוספים לתור אחר כלבו האבוד "ספוטס" לאחר שראש ממשלת יפן גירש את כל הכלבים לאי מבודד.
04.08.18 בשעה 10:30
אורחים מיוחדים: הבמאי סרגיי לוזינצה והמפיקה מריה צ'וסטובה, אייקה גורצקה- מפיק הסרט החדש של הבמאי הרומני כריסטיאן מונג'יו, במאי הסרט "טרנזיט" כריסטיאן פצולד, במאי הסרט "הוליווד של היטלר" רודיגר זוכסלנד והמפיקה מרטינה האובריך, במאי הסרט "הדרך של סאמוני" סטפנו סאבונה, מלחין הסרט "עלובי החיים" ז'אן-פרנסואה זיז'ל ומנהל סינמטק טולוז פרנק לוארה (שהיה אמון על שחזור הסרט), מפיקת הסרט פסוקי השכחה דומיניק ולינסקי, מפיק הסרט "לזרו השמח" קרלו קרסטו-דינה, השחקן מרצ'לו פונטה ("דוג מן").
7 המלצות לפני שמתחילים:
סרטו החדש של כריסטיאן מונג'יו "לימונדה"
"יום הניצחון" ו"דובנאס" סרטיו החדשים של סרגיי לוזניצה
הסרט "סקייט קיטצ'ן" שהוצג בפסטיבל סאנדנס האחרון
הסרט "פסוקי השכחה" של עלירזה חתאמי שזכה בשלושה פרסים יוקרתיים בפסטיבל ונציה האחרון
"פרה אדומה"- סרט הביכורים של הבמאית הישראלית ציביה ברקאי-יעקב והזוכה של ברלינלה 2018 הסרט"אל תגע בי"
תעודה ישראלית
"אורי זהר חוזר" (Zohar – The Return) בסרטם התיעודי של דני רוזנברג ויניב סגלוביץ. לאחר 41 שנים של היבדלות ונתק מתעשייה הקולנועית, זהר מביים סרט עלילתי חדש. הסרט עוקב אחר זהר בתהליך עבודתו על הסרט החדש ומספר את סיפורו דרך סרטיו המוכרים.
שני סרטים יעסקו השנה בנושא פורנו להט"בי. הראשון, "סכין+ לב", בכיכובה של ונסה פארדי (Vanessa Paradis) הוא סרטו הבדיוני של הבמאי הצרפתי יאן גונזלס אודות מפיקת סרטי פורנו הומוסקסואלים דלי תקציב, השני הוא סרטו התיעודי החדש של הבמאי תומר הימן, "יונתן אגסי הציל את חיי", אודות כוכב הפורנו הישראלי, יונתן אגסי. אגסי כיכב בעבר בסדרה הדוקומנטרית "משפחות", ששודרה בערוץ 8 של הוט בחודש מרץ 2013. הפרוייקט הדוקומנטרי הנפלא של האחים הימן, שנעשה לפני 5 שנים, משרטט בעדינות רבה דיוקנות של חמש משפחות ישראליות בניהם שוזר את סיפורו של יונתן אגסי ואמו. בדומה לאופן שעשה עם סיפורו של סער מעוז בסרט "מי יאהב אותי עכשיו?" 2016 (?Who's Gonna Love Me Now), הימן מתמקד הפעם בסיפורו האישי של אגסי ובדינמיקה עם אמו.
הומאז' לבמאית שנטל אקרמן
שנטל אקרמן (Chantal Akerman) במאית הקולנוע הבלגית האהובה שהשפעתה על הקולנוע הפמיניסטי והאוונגרדי הייתה משמעותית וחשובה. סרטה הידוע ביותר הוא "ז'אן דילמן, רחוב דו קומרס 23, בריסל 1080" משנת 1975, המתאר בסדרת שוטים ארוכים את שגרת חייה של אלמנה המתגוררת בבריסל, שעולמה המסודר יוצא בהדרגה מכלל שליטה. דרך פעולותיה היומיומיות של הגיבורה, חושפת אקרמן את ההשפעות המדכאות של הפטריארכיה על החוויה הנשית. אקרמן הלכה לעולמה לפני כשלוש שנים בנסיבות מפתיעות. בהמהלך הספטיבל השנה יוקרנו 6 סרטים שלה.
מתוך סט הצילומים לסרט ז'אן דילמן, רחוב דו קומרס 23, בריסל 1080. שנת 1975
"שנטל?"- מופע פרידה של הצ'לנית סוניה וידר-אתרטון מהבמאית שנטל אקרמן על רקע סרטה "לפוצץ את העיר" (Saute ma ville) משנת 1968 אודות צעירה המסתגרת במשך לילה בדירתה וממשיכה בענייניה בצורה מוזרה.
"לפוצף את העיר". 1986
"חדשות מהבית" הוא סרט פואטי נוסף שביימה בשנת 1977 הבמאית הבלגית שנטל אקרמן. עלילת הסרט שוזרת את המראות המנוכרים של העיר ניו-יורק עם הקראת מכתבים מאמה בבריסל.
קלאסיקות קולנועיות
רסטורציה דיגיטלית מרהיבה לסרטו של הנרי פסקור מ-1925, "עלובי החיים" (Les Misérables) קלאסיקה קולנועית בת 359 דקות. הקרנה מיוחדת בנוכחות המלחין ז'אן-פרנסואה זיז'ל ומנהל סינמטק טולוז פרנק לוארה (שהיה אמון על שחזור הסרט). 26.07.18 בשעה 11:00.
2001: אודיסאה בחלל סרטו של סטנלי קובריק משנת 1968 שעובד אחר- כך לספר על-ידי הסופר ארתור סי. קלארק, יוקרן בעותק משוחזר שהוצג בפסטיבל קאן האחרון על ידי הבמאי כריסטופר נולאן לרגל חגיגות היובל ליציאת הסרט. הקרנה חד פעמית 02.08.18 בשעה 13:15
קולנוע סיני
"נשמות אבודות" (Dead Souls), הוא סרט של הבמאי הסיני ואנג בינ הנפרס על פני 496 דקות ויוקרן בשני חלקים עם הפסקה בניהם. החלק הראשון יוקרן ב- 26.07.18 בשעה 10:30 והשני באותו היום בשעה 16:45.
כיתת אמן עם המלחין עטור השבחים ז'רום למונייה: הקרנת הסרט "הפסקת אש" בבימויו של עמנואל קורקול (105 דקות).
הסרטים
השנה יוקרנו במסגרת הפסטיבל למעלה מ-180 סרטים מ-60 מדינות שונות. תכנית הפסטיבל מחולקת השנה ל-17 קטגוריות הכוללות 4 תחרויות עיקריות- תחרות בינלאומית, תחרות ישראלית, תחרות עלילתית ותחרות תיעודית, קולנוע בינלאומי וקולנוע ישראלי קצר, מקבץ של הקרנות מיוחדות, סרטי ביכורים, מאסטרים, פנורמה, סינמאניה, גאלה, סרטי אמנות והקרנות מיוחדות.
תחרות בינלאומית
תחרות קרן גבריאל שרוברפרס קרן גבריאל שרובר לסרט הבינלאומי הטוב ביותר תכלול 11 סרטים השנה והם:
אגה | Aga
סרטו של הבמאי הבולגרי מילקו לזרוב לוקח אותנו את המרחבים המושלגים של צפון סיביר, שם חיים נאנוק ואשתו. השניים מנסים לשמר את דרכי החיים המסורתיות, אך המשימה נעשית מאתגרת מיום ליום. בתם עזבה מזמן בעקבות סכסוך, נאנוק אינו מוכן לשמוע את שמה, אך אשתו – שבריאותה מתרופפת – אחוזת געגועים. יצירה מרגשת ומצולמת לעילא שהוקרנה בבכורה עולמית בפסטיבל ברלין.
אל תיגע בי | Touch Me Not
הזוכה הגדול של פסטיבל ברלין הוא סרט המהלך על הגבול הדק – עד כדי שקיפות – שבין התיעודי לבדיוני. בסרט הביכורים שלה יוצאת הקולנוענית אדינה פינטילי יחד עם גיבוריה למסע חקירה תרפויטי של הגוף והמיניות החותר לשחרור האינטימיות האנושית. בשנה שבה הגיע לשיאו קמפיין MeToo# ניתן לראות בסרט תשובה קולנועית מורכבת ומקורית המעמיקה את השיח העכשווי על גוף, יחסים ומיניות תוך חתירה לשחרור האינטימיות האנושית.
אפר לבן | Ash Is Purest White
סרטו החדש של המאסטר הסיני ז'יה ז'אנג-קה ("מגע של חטא"), מגולל סיפור אהבה הנפרש לאורך 17 שנים על רקע השינויים המואצים שעוברת סין. צ'יאו היפיפייה מגיעה לעיר הגדולה מעיירת כורי פחם בכדי לנסות את מזלה. היא מתאהבת בבין המאפיונר ומערכת היחסים שלהם יודעת עליות וירידות, אך היא לא מוותרת. הסרט הוקרן בבכורה עולמית בתחרות של פסטיבל קאן.
גבול | Border
הזוכה הגדול של מסגרת "מבט מסוים" בפסטיבל קאן האחרון הוא אחת היצירות המקוריות ביותר שנראו על המסכים בשנים האחרונות. טינה עובדת במכס ומצטיינת באיתור מבריחים באמצעות חוש ריח יוצא דופן. גם המראה שלה אינו שגרתי. יום אחד, כשגבר מסתורי חולף על פניה בעבודה, היכולות שלה משתבשות בפעם הראשונה והיא מפתחת כלפיו אובססיה משונה.
דוג-מן | Dogman
סרטו החדש של מתיאו גארונה ("גומורה") מביא את סיפורו של מרצ'לו, אב לבת ומנהל של פנסיון לכלבים. מקור הכנסה נוסף, מפוקפק במיוחד, שואב אותו אל מערכת יחסים מסוכנת ומשעבדת עם טיפוס אלים ומסוכן. הבמאי האיטלקי יצר מעין מערבון ספגטי על קורבן נצחי שמבקש לשנות את גורלו. הסרט זיכה את מרצ'לו פונטה בפרס השחקן בפסטיבל קאן האחרון.
חינוך פריזאי | A Paris Education
סרטו של הבמאי הצרפתי ז'אן-פול סיווראק עוקב אחר בחור צעיר שעובר לפריז כדי ללמוד קולנוע בסורבון. הוא מתוודע לסטודנטים אחרים החולקים עמו את האהבה לאמנות השביעית ויחד הם מתמודדים עם שברונות לב, דילמות מוסריות, בדידות וייאוש קיומי תוך שהם משוטטים בעיר, מעשנים בלי סוף ומתמסרים לתשוקות מיניות. סרט חכם ומקורי בשחור-לבן שהוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל ברלין.
החינוך הרע של קמרון פוסט | The Miseducation of Cameron Post
הקולנוענית האמריקאית דזירה אקוואן ("התנהגות הולמת") מעבדת את הרומן המוערך של אמילי דנפורת ולוקחת אותנו אל שנת 1993, אל נערה הנשלחת לפנימייה נוצרית המתמחה ב"ריפוי" הומוסקסואליות ונאלצת לפלס דרך בין מבול של קלישאות, קשקשת פסאודו-פסיכולוגית ומנטרות עקרות. יצירה רגישה וכובשת שגרפה את הפרס הגדול בפסטיבל סאנדנס.
להישען על פיט | Lean on Pete
הבמאי הבריטי אנדרו היי ("45 שנים") מעבד למסך רומן מאת וילי ולוטין ומגיש דיוקן אנושי עתיר עומק שהוקרן בבכורה בפסטיבל ונציה. צ'רלי תומפסון בן ה-15 מתקבל לעבודה במסלול המירוצים ומטפל בסוס מבוגר בשם "להישען על פיט". המעסיק של צ'רלי (סטיב בושמי) והרוכבת המיומנת שלו (קלואי סביני) ממלאים את החלל הפעור בחייו, ונדמה שהכל מתקדם בכיוון הנכון – עד שמתגלה לו כי חייו של הסוס נתונים בסכנה.
עונת השטן | Season of the Devil
הבמאי הפיליפיני המוערך לאב דיאז מעבד פיסה היסטורית ממולדתו לכדי יצירה מוסיקלית מרתק ובלתי שגרתית, הנמשכת 234 דקות. בשלהי שנות ה-70, מיליציה צבאית זורעת טרור בכפר פיליפיני קטן. לאחר שרופאה צעירה נעלמת בלי להותיר עקבות, בעלה יוצא לאתר אותה ונאלץ להתמודד עם קהילה מרוסקת מאלימות ועריצות. הסרט הוקרן בבכורה בתחרות של פסטיבל ברלין.
עץ האגס הפראי | The Wild Pear Tree
הבמאי הטורקי עטור הפרסים נורי בילגה ג'יילאן ("היו זמנים באנטוליה") מביא למסך את סיפורו של סינאן, סטודנט שאפתן, השב מהעיר אל הכפר שבו נולד כשהוא נחוש לגייס את הכסף הדרוש כדי להוציא לאור את הרומן הראשון שלו. אך בבית היחסים בין ההורים לא בשיאם, ואביו הססגוני שקוע בחובות עקב חיבתו להימורים. יצירת מופת שהוקרנה בבכורה עולמית בפסטיבל קאן האחרון.
התפילה | The Prayer
הבמאי הצרפתי המוערך סדריק קאהן ("חיים טובים יותר") כתב וביים יצירה הומניסטית, מרגשת ומלאת עוצמה, שהוקרנה בבכורה עולמית בפסטיבל ברלין וזיכה את השחקן הראשי, אנתוני באז'ון, בדב הכסף. תומא בן ה-22 נשלח למרכז גמילה קתולי בהרי האלפים. ככל שעונות השנה חולפות מתחילה רוח האלוהים לנשב בו – אך עד מהרה עולמו שוב מתהפך, והוא מוצא עצמו על צומת דרכים.
ארועים:
פסטיבל הקולנוע בעיר העתיקה 31.07-02.08.2018- שלושה ימים של הופעות וסרטים בעיר העתיקה. ביקור התזמורת ותזמורת המשמר הקדמי- 8 נגני כלי נשיפה ותופים בסגנון שבטי-בלקני הנע על הציר בין מזרח אירופה לג׳ונגלים של אפריקה עם מוסיקה מקורית, ביצועים לשירי פולקלור מסביב לעולם, על הבמה ובתוך הקהל. שלישי 31.07.18 | 19:00. סוויני טוד והמסך הלבןבעידן הפייק ניוז ואובדן האמונה סוחפים המסך הלבן דור שלם בהופעות אנרגטיות חסרות מעצוריםרביעי 01.08.18 | 19:00. ג'רזי בויז ומונטי פיוריפיאסטה איטלקית באנרגיות גבוהות. הלהקה מחייה את גרוב הסאן רמו הידוע בצורת הופעה מרקידה ומלאת הומור איטלקי חריףחמישי 02.08.18 | 19:00
פארקולנוע (לילדים בעיקר)- פעילויות המתחם כוללות: הקרנה של הסרט ״אינדיאנה ג׳ונס ושודדי התיבה האבודה״ עם פסקול המבוצע חי ע״י התזמורת הסימפונית ירושלים, הקרנת בכורה לשני פרקים מהעונה החדשה של ״אלישע״ בהשתתפות הכוכב יובל סמו ויוצרי הסדרה, חגיגות 20 שנה לסרט הקאלט ״ביג ליבובסקי ומפגש עם כוכבי הסידרה ״שאבאבניקים״ ויוצריו- הבמאי אלירן מלכה. גן העצמאות שבת, 28.07, בשעות 21:00-00:00, ראשון - רביעי, 29.07-01.08, בשעות 16:00-23:00.
"און דה גו"- קולנוע שיתנייד כל ערב לאתר הקרנה אחר ברחבי העיר. הסרטים שיוקרנו: מיראי, טוקלומטי, פיגומים, קיץ, הכניסה חופשית. http://jff.org.il/he/23288
תחבורה ציבורית לסינמטק ירושלים: 34,7,8,18,71,72,74,77,38
דף הפייסבוק- לוח טרמפים לפסטיבל הקולנוע ירושלים