פסטיבל הקולנוע ה- 34 חיפה- סקירה והמלצות
טל רז | 15 ספטמבר 2018, 09:00
פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בחיפה יתקיים השנה בפעם ה- 34 בין התאריכים 22.09.18- 01.10.18 בסינמטק חיפה ובאולמות נוספים במרכז הכרמל והעיר התחתית. הסרט הישראלי סיפור אחר (The Other Story) של הבמאי אבי נשר ייפתח השנה את הפסטיבל בהקרנה חגיגית שתתקיים לזכרו של לאון אדרי, ממפיקי הסרט ומאנשי הקולנוע המרכזיים בישראל, שהלך לעולמו השנה. סרט הנעילה של הפסטיבל הוא האדם הראשון (First Man, Damien Chazelle, 2018), של הבמאי האמריקני, דמיאן שאזל (לה לה לנד, וויפלאש).
התכנית האמנותית תכלול 3 תחרויות בינלאומיות: תחרות כרמל לקולנוע בינלאומי, תחרות "בין ישראליות ליהדות" ותחרות "עוגן הזהב" לקולנוע ים תיכוני ובלקני. התחרות לקולנוע ישראלי תחולק לארבע קטגוריות בניהן: תחרות עלילתית, דוקומנטרית, תחרות לקולנוע קצר ותחרות צעירה. אירועי הפסטיבל כוללים השנה קונצרט מיוחד בניצוחו של המלחין הנודע זביגנייב פרייזנר, מהמלחינים הגדולים בעולם בכתיבת מוזיקה לסרטים (החיים הכפולים של וורניק, טרילוגיית שלשת הצבעים: כחול, אדום, לבן, עץ החיים), שיח טלוויזיוני "בזהות בדויה", בהנחיית רותה קופפר שיעסוק בדמויות טלוויזיוניות החיות בזהות בדויה, ארוע המשלב בין קולנוע וצלילה במהלכו יוקרנו מיטב סרטוני הצלילה לשנת 2018 בעריכת דויד פילוסוף (פילו), דוקולינריה הבוחנת את הקשרים בין אוכל, תרבות חברה ופוליטיקה.
הפסטיבל יקיים כמו בכל שנה גם תערוכה בינלאומית לסרטי מציאות מדומה, קולנוע, מוסיקה, אמנות וגיימינג (Haifa VR 2525) במהלך שלושה ימים בחוה"מ סוכות- תאריכים 25-27 בספטמבר מידי ערב החל מהשעה 19:30 בעיר התחתית בחיפה, הכניסה חינם.
פסטיבל בסימן מחוות
הפסטיבל יקיים השנה מחווה חגיגית לאחת במאיות הקולנוע והדוקומנטרסטיות החשובות והגדולות, אנייס ורדה (Agnès Varda). במסגרת המחווה לאמנית הצרפתייה יוקרנו אחת עשרה רסטורציות לסרטים עלילתיים: לה פואן קור (1954), מחוף לחוף (1958), אופרה מוף- יומנה של אישה הרה (1958), האושר (1965), קליאו מחמש עד שבע (1967), דאגרוטיפים (1975), האחת שרה, השנייה לא (1977), דוקומנטר (1981), שבעה חדרים, מטבח, אמבטיה... למכירה (1984), עוברת אורח (1985), החופים של אנייס (2008).
אנייס ורדה, היא אמנית, יוצרת וקולנוענית צרפתייה, המכהנת גם כפרופסור בבית הספר האירופי הבינתחומי להשכלה גבוהה - EGS בשווייץ. עבודותיה של ורדה מתמקדים בדוקו ריאליזם בנושאים פמיניסטיים וחברתיים. סגנונה האמנותי משתייך לזרם האקספירמנטלי ולתנועת הגל הצרפתי החדש. סרטה האחרון של ורדה, אנשים ומקומות (2017 ,Visages, Villages), שהוצג במסגרת הפסטיבל בשנה שעברה ומהווה מחווה ענקית לעולם הקולנוע, מגולל את מסעה של הבמאית בת ה- 90, והאמן JR באזוריה הפרובינציאליים של צרפת. השניים מצלמים ומראיינים את העוברים והשבים, מדפיסים ומדביקים את דיוקונותיהם במקומות לא צפויים. הסרט היה מועמד לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט התיעודי הטוב ביותר.
במסגרת תכנית המחווה, אני ממליצה לראות את קליאו מחמש עד שבע שהוא אחד מסרטי הדגל של תנועת הגל החדש הצרפתית קליאו מחמש עד שבע הוא סרטה הארוך השני של ורדה שמהווה שילוב בין תיעוד לבדיה. המלחין הצרפתי מישל לה גראנד, שאחראי בין השאר לפס הקול הנהדר של הסרט מטריות שרבורג (1964,Les Parapluies de Cherbourg), כתב את המוסיקה גם בסרט הנוכחי.
פסטיבל חיפה יערוך השנה גם מחווה לזכרה של עורכת הסרטים הישראלית ואחת הקולנועניות המעורכות והחשובות, ערה לפיד, שהלכה לעולמה בשנה האחרונה, בגיל 69 לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. במסגרת המחווה לערה לפיד יוקרנו ארבעה סרטים שערכה לפיד ובניהם: הגננת (2018) שביים בנה, הקולנוען נדב לפיד, מחסומים (2003) בבימויו של יואב שמיר, מקודשת (2004) בבימויה של ענת יוטה צוריה והסרט עד סוף הלילה (1984) בבימויו של איתן גרין. "גם כעורכת וגם כבן אדם, ערה היתה קיצונית וממוקדת מטרה", אמר יואב שמיר, במאי "מחסומים". "היא לא היתה אחת כזו שמפילה את העיפרון בסוף יום העריכה, אלא מישהי שהפרויקט עליו עבדה הפכך לכל החיים שלה. היא ידעה להבדיל בין עיקר ותפל והבינה איך צורה משרתת תוכן, והצליחה להתאים לכל סרט את הגישה הנכונה לו".
מחווה נוספת תערך לזכרו של הבמאי, הקולנוען וזוכה פרס האוסקר, משה מזרחי, שהלך לעולמו בחודש אוגוסט האחרון בגיל 86. סרטו שלחתי מכתב לאהובתי (1981) יוקרן ביום שני בתאריך 24.09.18 בשעה 18:45 בסינמטק חיפה. מזרחי היה הבמאי הישראלי הראשון והיחיד שזכה בפרס האוסקר על סרטו המוערך "כל החיים לפניו" וקיבל את פרס הסרט הזר הטוב ביותר בשנת 1977.
רסטורציה דיגיטלית חדשה של הדוור (The Postman)
לציון 25 שנה לסרטו זוכה האוסקר של מייקל רדפורד ולמותו של השחקן האיטלקי הנפלא בתפקיד הראשי מאסימו טרואיזי. טרואיזי עיכב ניתוח לב כדי לצלם את הסרט ונפטר מיד עם תום הצילומים. את הרסטורציה ילווה הסרט התיעודי "הדוור מבט מבפנים" (The Postman - A Look Inside), שלסטפאנו ונרוסו Stefano Veneruso)) שהיה עוזר הבמאי ותיעד את הסיפורים מאחורי הקלעים בצילומי הסרט. ונרוסו, אחיינו של טרואיזי, אורח הפסטיבל, יערוך שיחה עם הקהל בתום ההקרנה.
הסרטים שתוכלו לראות רק בחיפה
אדום (2018,Rojo) של הבמאי הארגנטינאי בנחמין ניישטאט מתרחש בשנת 1975, שבה ארגנטינה נמצאת תחת משטר צבאי. ד"ר מורה, עורך דין מהוגן בעיר פרובינציאלית, מותקף מחוץ למסעדה על ידי אדם זר. מורה מגן על עצמו, והבחירה שהוא עושה ממלאה אותו ברגשי אשמה ופוקחת את עיניו. הוא מתחיל לגלות סביבו עולם שלם של סודות, שחיתות ואלימות, שמסתתר מתחת לחזות המהוגנת של הבורגנות.
הקרנות: 24.09.18 בשעה 22:15 אולם רפפורט
01.10.18 בשעה 18:30 אולם טיקוטין
אלה שעובדים (Those who work, 2018) הוא סרט הביכורים של הבמאי השוויצרי אנטואן רוסבאך. הסרט מגולל את סיפורו של עובד נמל המסור לעבודתו. יום אחד, לאחר משבר אישי, הוא מפוטר ממקום עבודתו. מערכת היחסים עם בתו מתילד הופכת לעניין המשמעותי ביותר עבורו.
הקרנות: 23.09.18 בשעה 14:00 אולם קריגר
29.09.18 בשעה 14:00 אולם טיקוטין
אסקו 1 ו-2 (Asako 1 & 2, 2018) של הבמאי היפני ריוסוקה המגוצ'י השתתף בספטיבל קאן האחרון. אסקו 1 ו- 2 מציג את סיפור אהבתם הטרגי-קומי של אסאקו ובאקו. אהבתם נקטעת כשאסאקו מחליט לעזוב את באקו. שבורת לב, באקו מגלה שנתיים אחרי הפרידה שלכל אחד יש תחליף. המגוצ'י בוחן בסרטו את המסתורין של הלב, ומגיש קומדיה רומנטית אינטלגנטית ויוצאת דופן.
הקרנות: 22.09.18 בשיה 17:00 אולם רפפורט
28.09.18 בשעה 14:45 אולם טיקוטין
סרט הביכורים של הבמאי הפולני פאבל מאשלונה, התקף חרדה (Panic Attack, 2018), יוגש גם הוא במסגרת רצועת הקרנות חד פעמיות במהלך הפסטיבל. הסרט הוקרן בבכורה במסגרת התחרות הרשמית של פסטיבל קרלובי וארי (KVIFF) האחרון, שזכה לתשבוחות רבות. התקף חרדה הוא קומדיה שחורה על אנשים רגילים במצבים בלתי רגילים, שגורמים להם התקף חרדה. הסרט מורכב משישה סיפורים ומשלבת אסופה של דמויות ססגוניות ומבדחות- אשה פוגשת את שני האקסים שלה בערב אחד; זוג בוחר את המושב הגרוע ביותר במטוס; נערה צעירה חוששת שהחברות שלה יחשפו אותה ככוכבת פורנו; כלה יולדת במהלך החתונה שלה; בן עשרה לוקח סמים בפעם הראשונה; ובחור צעיר נאלץ להפציר באמו יוצאת הדופן להציל את מפעל חייו.
הקרנות: 24.09.18 בשעה 17:00 אולם קריגר
30.09.18 בשעה 14:30 אולם קריגר
רשמית הסרטים המלאה באתר הפסטיבל.