הסרטים שלא תרצו להחמיץ בפסטיבל חיפה
22 אוקטובר 2016, 09:00 | טל רז
פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה- 32 בחיפה יתקיים בחול המועד סוכות בתאריכים 15-24.10.16. בפסטיבל יתקיימו שלוש תחרויות בינלאומיות עיקריות: תחרות "כרמל" לקולנוע בינלאומי, התחרות "בין יהדות לישראליות" ותחרות "עוגן הזהב". בנוסף תתקיים מחווה לכריסטיאן מונג'יו והקרנות של קלאסיקות קולנועיות כמו 'אוכפים לוהטים', 'הגן של פינצי קונטיני', 'נהג מונית', 'יום מיוחד', 'פריס שייכת לנו', 'רכבות נשמרות היטב', יוצגו סרטים תיעודים ישראלים ובינלאומיים, תחרות לאנימציה ישראלית, קולנוע טורקי עכשווי וסרטו החדש של פול ורהובן.
"חיים משוגעים" של הבמאי האיטלקי פאולו וירזי (Human Capital) יפתח השנה את הפסטיבל. הסרט יוקרן בנוכחות כוכבת הסרט, השחקנית ולריה ברוני טדסקי' ששיחקה במספר סרטים שלו. הסרט מגולל את מערכת היחסים שנרקמת בין שתי מטופלות בוילה ביונדי- מוסד לבריאות נפש בטוסקנה ביאטריצ'ה (ולריה ברוני טדסקי), היא מטופלת בי פולרית שאוהבת לחלק הוראות לכולם, סכיזופרנית, ודונטלה (מיכאלה רמזוטי), היא צעירה שהתאשפזה לאחר ניסיון אובדני וניסיון להרוג את בנה הפעוט. בית המשפט הורה להעביר את החזקה כל בנה. מתחת למעטה העממי והוולגרי הסרט מכיל סאטירה וביקורת חברתית.
מתוך הסרט "חיים משוגעים". מחווה לבריחה הקלאסית בסרט תלמה ולואיז.
וירזי הוא מהמובילים בבמאי הדור החדש של הקולנוע האיטלקי, הוא הוגדר על ידי מבקרי הקולנוע כמחייה הז`אנר האיטלקי "קומדיה נוסח איטליה" (Commedia all`italiana), קולנוע שהיה פופולרי באיטליה של שנות החמישים והשישים. אלו הן קומדיות עוקצניות ושנונות. "החיים הקשים", "אנו הגנבים", "החיים הקלים" "המלחמה הגדולה" היו מהסרטים הבולטים של התקופה שהיוותה את שיא הפופולריות של הקולנוע האיטלקי בכל העולם. וירזי זכה בפרס דונטלו (האוסקר האיטלקי) לסרט הראשון הטוב ביותר על "החיים היפים" (1994), המתאר זוג שנישואיו מתפוררים, בפרס הדונטלו לסרט הטוב על "חופשת אוגוסט" (1996), המתאר דרך חיכוך בין שתי משפחות את המתח הפוליטי חברתי באיטליה, ובפרס המיוחד של חבר השופטים בפסטיבל ונציה על "ביצה קשה" (1997), המתאר את התבגרותו הקשה של נער משכונה איטלקית ענייה.
"החטאים", סרטו החדש של אבי נשר, ינעל את הפסטיבל. הסרט הוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל טורונטו האחרון. עלילת הסרט מתרחשת בשנת 1977 על רקע המהפך הפוליטי בבחירות לכנסת התשיעית ועליית הליכוד לשלטון (אחרי 29 שנים של שלטון מפ"אי והמערך). במרכז הסרט, שתי אחיות ירושלמיות שאפתניות ותחרותיות. האחת (נילי תגר), עיתונאית חושפת שערוריות, המנהלת אורח חיים שערורייתי בעצמה, והשנייה היא תלמידה מחוננת ועצורה באקדמיה למוסיקה, שמנסה לפלס את דרכה בעולם הגברי והתחרותי של המוסיקה הקלאסית. כשמו (Past Life), הסרט עוסק בזיכרונות וטראומת העבר.
קולנוע מזרח אירופאי
4 חודשים, 3 שבועות ויומיים
הסרט היפהפה של הבמאי הרומני כריסטיאן מונג'יו מתרחש ברומניה הקומוניסטית אי שם בסוף שנות השמונים. אוטיליה וגאביטה הן שתי סטודנטיות למדעים. אוטיליה עוזרת לחברתה לעבור הפלה לא חוקית. השתיים מגלות שהרופא שבחרו לביצוע 'העברה' לא מעוניין בכסף. הסרט זכה בפרס דקל הזהב ובאוסקר לסרט הזר.
'
זואולוגיה (Zoology) של הבמאי הרוסי איוון טוורדובסקי מגיע אלנו הישר מפסטיבל KVIFF האחרון. נטליה פאבלנקובה (המדהימה) מגלמת את דמותה נטשה, רווקה, באמצע שנות הארבעים, המתגוררת בדירה קטנה עם אימה. היא עובדת במשרדים של גן חיות מקומי. הקולגות שלה נוהגות בה באכזריות (מפתיעות אותה עם עכברים בתוך המגירה) ולועגות לה. היא עוברת מסכת של השפלות וניכור מצד החברה ומוצאת נחמה בחברת בעלי-החיים של גן החיות, אותם היא נוהגת להאכיל מידי יום, היא מדברת אליהם ומתייעצת אתם.
זואולוגיה הוא מטמורפוזה- פנטסטית על חריגות ועל בדידות, על ניכור ועל זרות, על פחד ועל אומץ לעמוד מול כולם ולהתמודד עם המציאות החדשה שנכפתה עליה. הסרט מקבל תפנית כשנטשה מגלה במהלך בדיקה שגרתית, שצמח לה זנב. איוון מכניס לתוך סיפור ראליסטי מובנה יסודות פנטסטיים שהופכים את הסרט לקומדיה פרועה וסוראליסטית. הסרט זכה בפרס חבר השופטים בפסטיבל הסרטים של קרלובי וארי (KVIFF) ובפרס השחקנית.
איוון טוורדובסקי בוגר מכון גרסימוב במוסקבה לקולנוע וצילום (VGIK). התחיל את דרכו הקולנועית ביצירת סרטים דוקומנטריים שזכו להצלחה רבה בפסטיבלים שונים ברחבי אירופה.
את הסרט 'זואולוגיה' ראיתי במהלך חודש מאי האחרון במסגרת פסטיבל הסרטים של קרלובי וארי. הסרט היה מקום שני או שלישי בבחירה הרשמית-אישית שלי.
המורה הוא סרט צ'כוסלובקי נוסף שראיתי בפסטיבל הסרטים של קרלובי וארי ה- 51 (KVIFF). הסרט של הבמאי יאן הרבק מתרחש בשנת 1983. חייהם של הורים ותלמידים משתנים כשנכנסת לתמונה מורה חדשה- מריה דראזדצ'ובה. המורה דראזדצ'ובה שמשתייכת לתנועה של המפלגה הקומוניסטית, מחליטה לעשות 'סדר' חדש בבית הספר. התלמידים והורים מרגישים מאוימים. אובדי עצות הם מנסים לחתום על עצומה ולגרשה. הסרט זכה לאהדה רבה בקרב קהל הצופים והשופטים של הפסטיבל.
חיפה קלאסיקס
מחוות ופרידות מיוצרים גדולים- אוכפים לוהטים' (1974) יוקרן בעותק דיגיטלי לזכר השחקן והקומיקאי ג'ין ויילדר שהלך לעולמו בסוף אוגוסט האחרון ולציון 90 שנה לבמאי והמפיק- מל ברוקס.
נהג מונית (1976) בבימויו של מרטין סקורסזה יוקרן בעותק דיגיטלי משוחזר.
הגן של פינצי קונטיני (The Garden of the Finzi-Continis)
רכבות נשמרות היטב (Closely Watched Trains), במלאות 50 שנה לסרטו הארוך הראשון, זוכה האוסקר, של הבמאי הצ'כי ירז'י מנזל.
קולנוע תיעודי
'מרוסיה באהבה' סרטה התיעודי של שירי שחר אודות חוויית האימוץ של הורים. שלוש משפחות מאמצות- שני זוגות ואם חד הורית, חושפות את התהליך המורכב והמטלטל שעברו בדרכם להיות הורים.
'פלסטין-נט' מתעד את השימוש של הדור החדש של הצעירים הפלסטינים ברשתות החברתיות.
הסרט 'חזיר בארץ הקודש' של חן שלח מסביר מה אפשר ללמוד מעלייתו ונפילתו של חוק החזיר. חוק החזיר, בעיני שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק-ארז, מחברת "חוקים וחיות אחרות", הוא מקרה מבחן מרתק של. השינויים בחברה הישראלית. חן שלח בוחן בסרטו .איך הפך החזיר לטאבו הגדול ביותר בדת היהודית, ואיך הפך לחלק מסמלי הזהות בישראל החילונית?
'נשות החופש' של עביר זייבק חדאד מספר את סיפורן של נשים שנרצחו בשם "כבוד המשפחה". עביר זייבק חדאד מלקטת סיפורים, שיחות, וידויים, ואימג´ים קולנועיים, אוספת ראיות ושמועות ונוסעת בעקבותיהם.
פול ורהובן
היא (Her) הוא סרטו החדש של הבמאי ההולנדי פול ורהובן ( Turkish Delight) שיוצג השנה במהלך הפסטיבל. איזבל הופר מגלמת את מישל, בעלים של חברת היי-טק מצליחה מתגוררת לבד בבית מפואר בפרברים. חייה משתנים כשיום אחד זר תוקף אותה בביתה.